Wanneer je aan de slag bent met gegaan met zoekmachine optimalisatie (SEO) voor je website dan wil je graag weten wat het resultaat van je inspanningen is. Houdt er rekening mee dat er altijd minimaal een paar dagen en soms zelfs een paar weken tussen zit voor de resultaten zichtbaar zijn.
Website een zetje geven in Google
De Google crawl bot komt afhankelijk van de grootte van je webshop enkele keren per week/per maand langs. Heb je een belangrijk artikel geschreven die tijdsgevoelig is? Dan kan je het artikel pushen door de URL handmatig in Search console up te loaden. Zo geef je de crawl bot een zetje en wordt de URL een stuk sneller geïndexeerd. Doe dit niet te vaak, het zorgt er namelijk voor dat de crawl bot ontmoedigd wordt om zelf vaker langs te komen.
Hoe meet je de resultaten van je SEO-inspanningen?
Er zijn diverse manieren om de resultaten van je zoekmachine optimalisatie te meten en op basis daarvan te optimaliseren. Sommige van deze tools zijn wat complexer, maar als je serieus aan de slag bent met SEO dan zijn deze tools onmisbaar.
- Google Analytics: Dit is je startpunt. Google Analytics biedt diepgaande inzichten in hoe bezoekers je site vinden en gebruiken. Let op metrics zoals sessies, gebruikers, paginaweergaven, en de gemiddelde sessieduur, maar focust vooral op 'Organisch verkeer', dit is je graadmeter voor het SEO-succes van je website.
- Conversie Tracking: Via Google Analytics kun je ook bijhouden wat het percentage is van bezoekers dat een gewenste actie voltooit, zoals het invullen van een contactformulier of het afronden van een aankoop. Dit geeft direct inzicht in de effectiviteit van je SEO in termen van omzet.
- Conversie Tracking: Via Google Analytics kun je ook bijhouden wat het percentage is van bezoekers dat een gewenste actie voltooit, zoals het invullen van een contactformulier of het afronden van een aankoop. Dit geeft direct inzicht in de effectiviteit van je SEO in termen van omzet.
- Page Speed Insights: Google hecht waarde aan snelle websites. Gebruik Google's PageSpeed Insights om te zien hoe snel je site laadt en volg de aanbevelingen op om je laadtijden te verbeteren. Hoe meer content je aan je website toevoegt des te meer moeite je moet stoppen in je page speed te optimaliseren.
- Backlink Analyse: De kwaliteit en kwantiteit van backlinks blijven een sterke ranking factor. Tools zoals Ahrefs of Moz kunnen je helpen om het backlinkprofiel van je site te analyseren en de groei ervan te volgen.
- SEO Audit Tools: Regelmatige SEO audits met tools zoals Screaming Frog SEO Spider helpen om technische problemen op te sporen die je rankings kunnen beïnvloeden.
Conclusie
Door de juiste data te verzamelen en te analyseren, kun je zien waar je SEO-strategie goed werkt en waar er ruimte is voor verbetering. Wil je eens dieper duiken in hoe zoekmachine optimalisatie jouw webshop naar het volgende niveau kan tillen? Boek dan een meeting met onze SEO expert Jaimy van Wijngaarden, en laten we samen jouw website aan de top van Google brengen.